Comfort Counselling & Coaching -  alle tijd voor een goed gesprek van hart tot hart
RSS

Recente posts

Emotionally Focussed Therapy (EFT)
Aangeraakt
Je moet goed voelen, om je goed te voelen!
Asperger in het huwelijk
Uitstraling

Categorieën

autisme
burnout
contekstuele therapie
hechting
hoogsensitiviteit
publicaties
relatiecounselling
rouw- en verliesverwerking
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Het lege nestsyndroom

Het lege nestsyndroom
 
Rare uitdrukking, eigenlijk. Zouden vogels daar last van hebben: een syndroom, een verzameling van nare gevoelens nadat hun laatste jong is uitgevlogen? Ik denk het niet! Na een inspannende periode van nest bouwen, broeden, zorgen, wekenlang heen en weer vliegen om de niet te verzadigen snaveltjes te vullen, moedigen ze het kroost juist aan om uit te vliegen. Sommige vogelmoeders helpen hun kuikens een handje en kieperen ze zonder pardon uit het nest!
 
Kinderen krijg je, maar ze worden nooit je bezit. Je hebt ze een poosje ‘te leen’, een periode waarin je als ouders je best doet om er zo leuk mogelijke volwassenen van te maken. Stap voor stap meer verantwoordelijkheid, vertrouwen geven, van de vrijheid laten proeven en loslaten. Je weet dat je als ouder bent geslaagd, als ze ook daarna uit zichzelf je gezelschap nog regelmatig zoeken. Als je een hechte en gezonde relatie met ze hebt, blijven ze graag komen, op basis van kameraadschap en de wetenschap dat ze altijd bij je terecht kunnen. Jouw levenservaring komt nog altijd goed van pas bij het nemen van lastige beslissingen. Vooropgezet dat je hun eigen keuzevrijheid en verantwoordelijkheid respecteert. En alleen adviezen geeft als ze erom vragen!
 
Wat zijn de symptomen van het lege nestsyndroom?
- Gevoelens van verdriet en gemis: een langdurige, verdrietige onderstroom in je ziel
- gevoelens van leegte, doelloosheid, waardeloosheid, zinloosheid.
- Verwarring over de eigen identiteit: wie ben ik, nu ik niet meer nodig ben als zorgende ouder?
 
Voorbereiden op een leeg nest
Wat doe je met de tijd, rust en ruimte die je ten deel gaan vallen? Allereerst: je ogen er niet voor sluiten, maar er dankbaar gebruik van maken! Door geleidelijk aan meer dingen voor jezelf te gaan doen. Een nieuwe baan, studie, een hobby oppakken, waar je nooit genoeg tijd voor had. Nu kun je dat schilderij eindelijk rustig afmaken. Ongestoord zitten studeren of schrijven, zonder onderbroken te worden. Vriendschappen opfrissen, want nu heb je er de tijd voor. Kortom: vul de jou toevallende tijd als een goed rentmeester in, met activiteiten waar jij van geniet en die je in contact brengen met anderen.
 
Last but not least: tijd voor een relatie-APK! Hoe staat die ervoor? Hebben jullie behalve voor de kinderen, al die jaren ook voor je relatie gezorgd? Samen tijd doorgebracht? Een uitdaging, als je nu ontdekt dat de gesprekken alleen nog maar over de kinderen gingen …
 
Pijn van een leeg nest
Is het louter de stilte, het gemis? Of zit er een diepere pijn onder dat gevoel van verdriet, zinloosheid, doelloosheid, eenzaamheid? Is het een leegte die je al die jaren hebt opgevuld met zorgen en beschikbaar zijn voor de kinderen? Wat geeft je dat verlaten gevoel? Zocht je je identiteit, je eigenwaarde vooral in het ouderschap? Waar ben jij zelf dan gebleven? Mogelijk klopt er iets op de deur van je hart, dat aandacht nodig heeft. Nu heb je alle tijd om jezelf een spiegel voor te (laten) houden en dat onbestemde gevoel aandacht te geven.
 
Geef je kinderen de ruimte en de vrijheid om uit te vliegen! Het is heel belastend voor ze, als ze voelen dat jij hen nodig hebt om een leegte op te vullen. Als zij voor jouw welzijn moeten zorgen … Neem verantwoordelijkheid voor jezelf, als je depressief en leeg op de bank zit; als die verdrietige onderstroom maar blijft aanhouden. Praat erover! Een opluchting voor jou, en ruimte scheppend voor je kinderen.
 
Een leeg nest na scheiding
Zijn je kinderen vervroegd en abrupt uitgevlogen, omdat ze na een scheiding met de andere partner zijn meegegaan, dan is het een heel ander verhaal. Het lege nest syndroom kenmerkt zich dan door een mengeling van verdriet, spijt, wroeging, boosheid en gevoelens van groot gemis. Je kinderen zijn misschien nog jong. Zij en jij waren helemaal niet klaar voor zo’n vroeg afscheid. Daar bovenop komt het verdriet van je kinderen, omdat hun nestje nu is opgedeeld en ze telkens heen en weer moeten ‘vliegen’. Bij jou zijn ze ‘slechts op bezoek’. Maar dat kan het samenleven als gezin nooit vervangen … Zeker in de beginfase kunnen kinderen zich verscheurd voelen. De dagelijkse huis-, tuin- en keukendingen die je voorheen deelde, beleef je niet meer met elkaar. Je moet het nu hebben van dat ene weekend, die paar weken per jaar. En dan moet  het ook gezellig zijn! Liefst geen enkele wanklank. Maar zo is het leven nu eenmaal niet ... 
 
Dit is de versie van het lege nestsyndroom, die we tegenwoordig helaas veel zien. Als achterblijvende ouder heb je dan met recht een rouwtaak: afscheid nemen van wat was. Rouwen om wat niet zo heeft mogen zijn en wat ook niet meer komt: een vredig, harmonieus gezin. Je had het zo graag anders gewild. Rouw om het fysieke gemis van je kinderen. Zoek hulp als je merkt dat je erin blijft steken.

0 Reacties op Het lege nestsyndroom:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment